dilluns, 29 de setembre del 2014

CIUTADELLA-MENORCA (3)

     
      L'estada del Grup de Danses de Pedreguer a Ciutadella ha estat un immens plaer. Menorca és una illa on es respecta el medi ambient, la natura i les tradicions. Ciutadella no n'és una excepció, sinó tot el contrari, és una ciutat neta, amb un casc urbà per on és força agradable passejar, pels edificis històrics --esglésies, catedral, edificis públics, palaus particulars-- per l'oferta comercial, per l'alta qualitat de la gastronomia --amb un preu accessible-- i per l'encant de les cales que hi vam trobar pel terme municipal. Però tot això, que és excel·lent, no és res comparat amb el millor element, l'humà, la qualitat dels seus habitants. L'amabilitat amb la que la dona a qui preguntes t'orienta respecte on està la botiga de formatges i embotits que cerques, la cortesia dels conductors per les vies públiques, la del cambrer, la venedora de souvenirs, o la botiguera que ven formatges... 
            Ells han viscut sota bandera francesa, anglesa o espanyola i tenen capacitat d'assumir alguna cosa --he dit alguna, no tot-- dels altres, a condició que siga ben bo. Ara bé, la cultura, l'idioma, la història, les costums i les tradicions seues són sagrades i mai no permetran que ningú li les lleve. A mi, personalment, m'encanta la seua manera, peculiar però bonica de parlar el català, el seu català, el salat, el que parlaven els avantpassat de la majoria dels pedreguers que van venir de les illes i que encara es pot sentir a Tàrbena.
            I no penseu que m'oblide del més important. M'ho guardava pel final; és la gent que forma el Grup de Balls Populars les Arrels de Sant Joan. La generositat amb la que ens van assistir, l'esforç realitzat perquè nosaltres ens ho passàrem bé, la capacitat per a fer festa, divertir-se i divertir-nos, i la qualitat artística, són senzillament insuperables.

            Ah! Fins i tot saben fer unes paelles boníssimes. Xe, tot perfecte.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada